Azzuddin: Australia Adalah Baik Untuk ASEAN

Azzuddin: Australia Adalah Baik Untuk ASEAN

Datuk Azzuddin Ahmad

Setiausaha Agung Persekutuan Bolasepak Asean (AFF) yang baru dilantik, Datuk Azzuddin Ahmad tidak mahu ada pihak yang melihat kemasukan Australia ke rantau ini sebagai sesuatu yang negatif. Sebaliknya, kemasukan Australia hanya akan memberi manfaat kepada mutu bolasepak ASEAN kerana ia akan membolehkan negara-negara untuk berkongsi program, kursus dan juga pengadilan.

Azzuddin juga mengulangi bahawa Australia tidak akan mengambil bahagian dalam Piala Suzuki AFF, di mana usaha-usaha sedang dijalankan untuk menjadikan ia diiktiraf sebagai kejohanan yang kompetitif.

“Ini adalah baik untuk bola sepak. Kita perlu melihat ia secara positif. Kita tidak harus melihat ini sebagai satu ancaman. Terdapat begitu banyak manfaat daripada kemasukan Australia, termasuk kepakaran daripada Institut Sukan Australia, “kata Azzuddin.

“Saya telah melihat dokumen-dokumen yang berkaitan dan Australia sendiri telah meminta untuk dikecualikan daripada Piala Suzuki AFF, tetapi akan bertanding dalam kumpulan umur lain dan kejohanan wanita. Mereka sedar bahawa mereka berada di tahap yang lebih tinggi berbanding negara-negara Asean dan ini mungkin sebab mengapa mereka tidak mahu bersaing di Piala Suzuki AFF.

“Usaha untuk mendapatkan Piala Suzuki AFF diiktiraf oleh AFC sudah ada dalam perancangan. Mungkin ia juga boleh menawarkan tempat kelayakan untuk kejohanan yang dianjurkan oleh AFC pada masa depan, “katanya.

Kemasukan Australia dijangka akan dimuktamadkan apabila AFF mengadakan Majlis Mesyuarat Luar Biasa mereka bulan depan. Ini perlu dilakukan sebelum Kongres AFF pada 25 Ogos.

Sementara itu, Azzuddin juga menghuraikan Liga Super Asean (ASL) dan cadangan untuk tawaran penganjuran Piala Dunia 2034 hosting.

“Kami sedang menunggu kelulusan AFC sebelum meneruskan kerja-kerja memperhalusi perjalanan liga, yang dijangka akan bermula pada tahun 2015. Pada masa ini, ia hanya menawarkan hadiah wang tunai sahaja tetapi kita juga berharap untuk mendapatkan slot untuk Liga Juara-Juara Asia.

“Saya juga perlu menambah bahawa tawaran untuk menganjurkan Piala Dunia bukan sesuatu yang dimulakan oleh AFF, tetapi telah dicadangkan oleh Kementerian Hal Ehwal Luar negara-negara ASEAN pada sidang kemuncak mereka pada tahun lepas,” katanya.

ASL akan disertai dua kelab maksimum dari setiap negara ASEAN yang akan bersaing dalam badan kebangsaan masing-masing untuk menentukan identiti kelab-kelab tersebut. ASL ini bakal menjadi musim selama lapan bulan. Ini akan mengecualikan kelab-kelab tersebut daripada bersaing dalam liga domestik mereka.


Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.